След като вчера от ВМРО-НИЕ обявиха, че разполагат със свидетели, на които са предлагани пари, за да гласуват за кандидатите на ГЕРБ, днес от партията заведоха медиите при двамата пенсионери. Войводите обявиха, че още в рамките на днешния ден ще подадат сигнал за опит за купуване на гласове и в полицията.
Дядо Георги и баба Дафина са от квартал „Захарна фабрика" и на изборите гласували в Основно училище „Димитър Димов." Възрастният мъж разказа, че на първия тур на 23 октомври отишъл до урните заедно със съпругата си и след като гласувал седнал на пейка да си почине.
Дядо Георги:
- В това време минаха мъж и жена, дойдоха до мене и казват така: "Ще гласуваме ли?", викам: "Ще гласуваме". И мъжът каза: "Ще ви дадем, вика, по 30 лева да гласувате за Иван Тотев и за другия наш човек от ГЕРБ."
Почти същата схема се повтаря седмица по-късно, когато баба Дафина тръгнала към избирателната секция. Пред училището я пресрещнали мъж и жена.
Дафина Котарова:
- Аз искам да Ви попитам, ако ще гласувате за ГЕРБ? Аз питала ли съм ви за какво ще гласувате Вие? Аз имам за кого да гласувам и правя вече крачка да я отминавам. И тя вика: "Ама ние ще Ви дадем по някой лев. По 30 лева за президент и 30 лева за кмет." Викам "Дръжте си ги тия пари." и си влязох да си гласувам.
Пенсионерите признават, че се страхуват, но въпреки това са готови да повторят преживяното и пред полицаите. Нито един от двамата обаче не е сигурен, че ще разпознае лицата на мъжа и жената, предлагали им да продадат гласа си.
От своя страна, новоизбраният кмет на Пловдив Иван Тотев заяви, че това са несериозни обвинения и не желае да ги коментира. По сигналите за купуване на гласове думата имат полицията и прокуратурата – каза още Иван Тотев.