Tuesday, Sep 01st

Last update04:08:07 PM GMT

В Пловдив вече има мост на влюбените

Е-мейл Печат

brachni-halkiНово поклонническо място и нов обичай набират популярност в Пловдив. Градът отдавна вече няма седем тепета, но е на път да се сдобие с нов символ - мост на влюбените и вярващите в окултното.

Стотици катинари с изписани имена на влюбени двойки са заключени за вечни времена към парапета на моста на Гребната база. Общински охранител с по-дълъг житейски и професионален стаж ни обясни на какво се дължи това притегляне на двойки с катанци към металното съоръжение.

Петър Петров - служител на Общинска охрана – Пловдив: „Ами, защото те вече, младоженците, няма къде да ходят. Братската могила не действа и идват тука, както са с булчинските рокли, с букетите, и слагат катинари, и хвърлят ключовете във водата, за да не се разделят."

{flv img="/novini.jpg"}20110316-novini-most{/flv}

Сред почитателите, но и жертвите на тази демонстрация на любов, са гребците, които тренират на Гребната база.

Христо Бухалов – гребец: „Когато срещна подходящия човек бих заключил любовта си с него завинаги."

Репортер: „Завинаги?!"

„Да!"

Дони Иванов – гребец: „За колкото време трябва ... за година, две, завинаги."

Репортер: „А ключетата - долу във водата ли ги хвърлят?"

„Да. Един път даже ни уцелиха!"

Обетите за вярност, заключени с катинар, не са част от българската култура и традиция - категорични са етнографите.

Доц. Ангел Янков - директор на РЕМ – Пловдив: „С други думи - имаме ново поклонение, ново поклонническо място - един мост, какъвто им във всички големи градове, независимо дали е наречен "Моста на въздишките" или "Моста на любовта". Оказа се, че и Пловдив също си има "Мост на тайната въздишка или първата любов".

Любовни истории, заключени с катинар върху вода, са част от атракциите в не един град по света. Счита се, че този обичай произхожда от Италия, но подобни мостове има в Германия, в Унгария, в Москва, в Украйна, в Дания, в Сърбия и Южна Корея.